4 Απρ 2009

Politically incorrect ομοφοβία

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε έκθεση από την Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, στην οποία αναφέρεται σε γενικές γραμμές ότι η ομοφοβία απειλεί ζωές και καριέρες ανθρώπων στην Ευρώπη. Οι εξ Ελλάδος σίγουρα θα τα διαβάσατε σε εφημερίδες και blogs. Στην Κύπρο εκτός από γενικότητες δεν βρήκα κάτι σημαντικό στον τύπο. Κατέβασα την έκθεση και βρήκα τις σχετικές αναφορές.

Αφού γίνεται μια σειρά αναφορών σε αποφάσεις και νομικά κείμενα που δεσμεύουν τα κράτη μέλη για την απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού τονίζεται ότι σε έξι χώρες μέλη, ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος, οι εκκλήσεις για βελτίωση των δικαιωμάτων των LGBT συνάντησαν τις αρνητικές αντιδράσεις πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων.

Σχετικά με το δικαίωμα νομικής κατοχύρωσης των σχέσεων των ομοφυλοφίλων, καμία νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχει στο τοπικό δίκαιο της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως και σε άλλα δώδεκα κράτη - μέλη.

Στην Κύπρο η κοινή γνώμη είναι αρνητική στην ιδεά του γάμου ομοφυλοφίλων με μόλις το 14% να τάσσεται υπέρ του σχετικού δικαιώματος (Ευρωβαρόμετρο 2006). Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και μου προκαλεί εντύπωση γιατί συνήθως στις ερωτήσεις του Ευρωβαρόμετρου οι Κύπριοι επιλέγουν πάντα τις "politically correct" απαντήσεις!

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Κύπρο αναφορικά με την αντίδραση των ερωτώμενων στην περίπτωση που γνώριζαν ότι ο δάσκαλος των παιδών τους ή ο γιατρός ήταν ομοφυλόφιλος. Δεν θα ένιωθαν άνετα, λέει η έρευνα, αν γνώριζαν ότι ο δάσκαλος του παιδιού τους ή κάποιος συγγενής τους είναι ομοφυλόφιλος, αλλά θα ήταν περισσότερο ανεκτικοί με γκέι φίλους τους ή με γκέι γιατρό και ακόμη περισσότερο ανεκτικοί αν ο γείτονας ή συνάδελφος τους ήταν ομοφυλόφιλος.

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία δημόσια εκδήλωση ομοφυλοφίλων στην Κύπρο, ενώ είμαστε η μόνη χώρα μέλος στην οποία οργανώσεις ομοφυλοφίλων δεν έχουν δικούς τους χώρους και γραφεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την παραχώρηση ασύλου λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (Νομίζω ότι είχα διαβάσει πριν περίπου ένα χρόνο κάτι σχετικό στον Πολίτη με μία περίπτωση Ιρανού ή Σύριου που είχε υποβάλει αίτηση μαζί με τον Ελληνοκύπριο σύντροφο του, αλλά δεν θυμάμαι να διάβασα την κατάληξη της αίτησης. Πρέπει να το ψάξω. Update: Το ενημερωμένο "Απέναντι Πεζοδρόμιο" είχε και πάλι την απάντηση. Η υπόθεση αφορούσε την περίπτωση Ιρανού ομοφυλόφιλου στον οποίο παραχωρήθηκε άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.)

Στα θετικά καταγράφεται η ύπαρξη, όπως και σε άλλες δεκαεφτά χώρες μέλη, νομοθετικού πλαισιού που τουλάχιστον θεωρητικά προστατεύει τους ομοφυλόφιλους από τις διακρίσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επίσης μία από τις μόλις δέκα χώρες που παρέδωσαν στατιστικά στοιχεία για την καταγραφή παραπόνων για διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Καταγράφεται μία περίπτωση κατά την οποία υποβλήθηκε παράπονο και η απόφαση εκκρεμεί. (Όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ας αφήσει σχόλιο για να το ψάξω κι αυτό λίγο περισσότερο. Χμμ πολλή δουλειά με φορτώνω... χαχαχα).


ΥΓ: Εφημερίδες των υπερορθόδοξων Εβραίων (που συμμετέχουν στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση) παραποίησαν ψηφιακά φωτογραφίες από 30μελές (!) υπουργικό στο Ισραήλ για να μην φαίνονται οι δύο γυναίκες υπουργοί στη τελετή ορκομωσίας. Μέσα σ' αυτή τη Κνεσσέτ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) έφερε πρόταση για το 'κοινωνικό σύμφωνο' ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ο δημόσια δηλωμένος ομοφυλόφιλος βουλευτής του κόμματος Μέρετζ, Horovitz.

7 σχόλια:

  1. Ντροπή μας (γενικώς) για άλλη μια φορά.
    Δηλαδή οι straight είναι άμεμπτοι ως προς όλα, τέλεια role models για τα παιδιά, με ηθικές αξίες και πάντοτε αλάνθαστη συμπεριφορά. Όπως όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, δεν υπάρχουν καθάρματα, εγκληματίες, βιαστές straight. Δεν υπήρξαν ποτέ. Μόνο οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν κίνδυνο ή/και κακή επιρροή για την κοινωνία και τα παιδιά μας, και θα τους προτιμούσαμε όσο το δυνατόν μακρύτερα από τα χρηστά μας ήθη...
    Όσο για τους υπερορθόδοξους που εξαφάνισαν τις γυναίκες στο photoshop, έχουν υπ'όψιν σε ποιον ακριβώς αιώνα ζουν?
    Μπορεί να "έβαλες πολλή δουλειά στον εαυτό σου", αλλά αξίζει να το ψάξεις και να μας ενημερώσεις σχετικά.
    Φιλιά

    Saigon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδεικτικά:
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2006/05/17.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2007/04/blog-post_13.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2007/09/blog-post_08.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2007/10/blog-post_7330.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2007/12/blog-post_18.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2008/04/gay.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2008/05/blog-post_5102.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2008/06/blog-post_12.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2008/11/1_24.html
    http://gaynewsingreek.blogspot.com/2008/11/blog-post_28.html


    Αν μάλιστα δεν βαριέσαι να ψάξεις στο αρχείο του Απέναντι Πεζοδρομίου, σίγουρα θα βρεις κι άλλες αναρτήσεις που αφορούν την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχως που εχω κι εσενα και ενημερωνομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...μου προκαλεί εντύπωση γιατί συνήθως στις ερωτήσεις του Ευρωβαρόμετρου οι Κύπριοι επιλέγουν πάντα τις "politically correct" απαντήσεις...
    Εμένα πάλι όχι, έχω λάβει το μήνυμα ότι θεωρείτε η χειρότερη ατίμωση στην κυπριακή κοινωνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς ζούμε σε μια φοβερά και τρομερά υποκριτική κοινωνία και το βιώνουμε καθημερινά. Το παίζει προοδευτική κτλ αλλά έχει τα μυαλά της δεκαετίας του ’50 στην καλύτερη περίπτωση.

    Σε μια ερώτηση που διάβασα χθες στο Φιλελεύθερο για το ρατσισμό, μόνο ένα άτομο σκέφτηκε να αναφερθεί στο ρατσισμό εναντίον των ομοφιλοφύλων. Όλοι οι υπόλοιποι ακούγοντας ρατσισμό σκέφτηκαν τους αλλοδαπούς. Λες και μόνο εναντίον τους υπάρχει ρατσισμός.. Λες και δεν υπάρχει ρατσισμός εναντίον των ψηλών, των κοντών, των χοντρών, των αδύνατων, των τυφλών, των κουφών, των ατόμων με ψυχικά προβλήματα και χιλιάδων άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα σχόλια και τα links (ουφ, γλύτωσα το ψάξιμο, χαχαχα). Θ' απαντήσω το βράδυ όταν θα χω περισσότερο χρόνο. Καλή βδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Saigon & Baygon Inc.
    Πρώτο ευτυχώς υπάρχει το copy paste γιατί θα μπερδευόμουν όταν θα έγραφα το username σου! :-p Το θέμα δεν είναι πόσο άμεμπτοι ηθικής είναι ο καθένας. Το ζήτημα είναι θέμα σεβασμού της ισότητας και στο τερματισμό της διάκρισης στην απόλαυση των ατομικών ελευθεριών. Όμως, όπως το ξαναέγραψα, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες κατακτώνται και στο βαθμό που εμείς επιλέγουμε ένα ιδιότυπο αυτοεξορισμό αντί τη μάχη της διεκδίκησης δεν αφαιρώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης.

    @erva_cidreira
    Πλούσιο το αρχείο σου όπως πάντα! Διάβασα έστω στα γρήγορα τα links που έδωσες. Μ' έσωσες από το homework για τον Ιρανό μετανάστατη. :-)

    @Greekstories
    Να σαι καλα...

    @apparos
    Ακόμα κι έτσι όπως τα λες με εξέπληξε η ειλικρινεία όσων απάντησαν. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα;

    @Dorothea
    Παντού υπάρχει ρατσισμός κι επειδή αναφέρει τόσες ομάδες που πέφτουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς σκέφτομαι ότι πρέπει να είμαστε σ' ένα καθημερινό αγώνα για να νικήσουμε τις προκαταλήψεις μας ή τις προκατασκευασμένες θεωρίες περί της κανονικότητας μέσα από τα πιο απλά στη ζωή. Πρόσεξε να δεις πόσοι στο δρόμο κάνουν στην άκρη αν περνάει κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες. Δεν του ανοίγουν απλώς το δρόμο, κάνουν στην άκρη μην έρθουν έστω και κατά τύχη σε επαφή μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή