Ευτυχώς το 1955 δεν είχαμε πανεπιστήμια κι έτσι οι νέοι της εποχή εκείνης δεν έμειναν σκυφτοί στα βιβλία τους, δεν αναλώνονταν στις πανεπιστημιακές - κομματικές εκλογές κι η μόνη τους έγνοια δεν ήταν οι βαθμοί, το βιογραφικό τους και η έξοδος του Σαββάτου.
Μάλλον το 1955 οι νέοι ήταν "αμόρφωτοι χωρκάτες" δεν ήξεραν τη σημασία της εκπαίδευσης και των γραμμάτων και "εκάμναν τους πελλάρες" σε βουνά και κρησφύγετα. "Αθκιασεροί"!
Σύγκριση και μίμηση
Πριν από 20 ώρες
Χμ...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές σκέψεις και συμπεράσματα μπορώ να βγάλω από την ανάρτησή σου...
Μια παραπάνω επεξήγηση θα βοηθούσε νομίζω όμως...
Αναφέρομαι στην παντελή απουσία των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο στην κινητοποίηση κατά της κρατικής βίας. Το απόλυτο τίποτα. Ούτε καν τυπικές ανακοινώσεις δεν διάβασα. Ε, προφανώς διαβάζουν και δεν ξέρουν τι γίνεται έξω στην κοινωνία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκαιο - για άλλη μια φορά ο κομματικός φοιτητικός συνδικαλισμός απογοήτευσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πως μόνο στις εκλογές και σε συναυλίες τύπου "μαρτάκη/παπακωνσταντίνου/καλομοίρα" κινητοποιουνται...
Και εδώ ρώτησα να δω τι γνωρίζουν και τι γίνεται. Κάποιοι δεν γνώριζαν καν, κάποιοι έφεραν ως δικαιολογία πως πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία. Δεν γνωρίζω μιας και δεν ασχολούμαι, δεν μπορώ να πω όμως ότι απογοητεύτηκα αλλά πως επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά πως τίποτα ουσιαστικό δεν γίνετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήOi idioi tou 55 iparxoun je simmera. Xrisi Avgi, EFEN je kati alli kkomple3ikoi ...
ΑπάντησηΔιαγραφήO Pallikaridis an zouse simmera enna tan neonazi.
@Μαρίνος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι μόνο οι κομματικές νεολαίες. Είναι όλα μαζί. Ετσι, στο αυθόρμητο, για το γαμώτο δεν μπορούσαν να μαζευτούν 300-400 φοιτητές για να πάνε σε μια από τις εκδηλώσεις; Δύο ώρες το μέγιστο ήταν.
@Άππαρος
Εγώ αρνούμαι να το δεκτώ τόσο απλοϊκά και με τόση απαισιοδοξία. Μπορεί τα μαμούχαλα στην Κύπρο να έμειναν μέσα για να διαβάσουν αλλά σίγουρα κάτι κινήθηκε και για τα μέτρα της Κύπρου τα όσα έγιναν το τελευταίο τετραήμερο ήταν πρωτόγνωρα. Απλώς το κυπριακό φοιτικό κίνημα έμεινε εκτός. Απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται ν' ακούει και να βλέπει τίποτε. Από εδώ θα ξεπηδήσουν και οι νέοι "δικαστές" των επόμενων χρόνων.
Eίναι και στην Κύπρο το φοιτητικό κίνημα τόσο καπελωμένο από τα κόμματα όσο και στην Ελλάδα? (Αν και στην Ελλάδα η πλειοψηφία των φοιτητών έχει μάλλον απερξαρτηθεί από τις επίσημες οργανώσεις - και ίσως και από κάθε δράση εν τέλει).
ΑπάντησηΔιαγραφήSK στην Κύπρο ολόκληρη η κοινωνία, οι θεσμοί του κράτους, οι ποδοσφαιρικές ομάδες, τα καφενεία στα χωριά έχουν καπελωθεί από τα κόμματα, άρα και οι φοιτητικές οργανώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πως στην Ελλάδα όμως είδαμε μια προσπάθεια αυτόνομης κι ανεξάρτητης διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το λεγόμενο κίνημα των bloggers τότε με τις πυρκαγιές στην Πελοπόνησσο και συνεχίστηκε με τις μαθητικές και φοιτητικές πορείες του Δεκέμβρη (προφανώς δεν μπερδεύω τις τελευταίες με τους κάθε λογής "κουκουλοφόρους").
Γι αυτό τις τελευταίες μέρες γίνεται κάτι πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά ενεργοί πολίτες αντιδρούν κι οργανώνονται έξω και μακριά από κόμματα, κι αντί αυτό να λειτουργήσει ως δυναμική αφύπνησης μιας αποχαυνωμένης φοιτητικής κοινότητας, η τελευταία επιμένει να μην θέλει να βγάλει τα γυαλάκια και τα σιδεράκια της και να υποδύεται ακόμα τον "Λάκη τον Γλυκούλη".
Μακάρι η κινητοποίηση που βλέπουμε στην Ελλάδα να κρατήσει και να μην ξαναβυθιστουμε στην απάθεια και την απόλυτη αδιαφορία - με σπόνσορες τα μεγάλα κόμματα. Μακάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μακάρι η αντίστοιχη αλλαγή στην Κύπρο να έρθει χωρίς τα γεγονότα που ξεκουνησαν τους καναπεδατους στην Ελλάδα. Αν και δυστυχώς δύσκολα ξυπνάμε χωρίς ένα μεγάλο σοκ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήauto to kapeloma 8a mas faei...kalispera!kali evdomada!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σύνδρομο 'Χριστόδουλος' ζει και βασιλεύει. Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, διάβαζα. Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από επαγγελματίες φωστήρες, έχει όμως χάσει τα αντανακλαστικά της. Για την Κύπρο, εν κατέχω...
ΑπάντησηΔιαγραφή