19 Μαρ 2009

Ανάγκα και Κύπριοι πείθονται: Gay τουρισμός στη Νήσο των Αγίων

ΜΕΡΙΔΙΟ της τουριστικής πίτας και από τις διακοπές ομοφυλόφιλων ζευγαριών διεκδικούν Κύπριοι επιχειρηματίες και ξενοδόχοι. Και όχι τυχαία, καθώς μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ομοφυλόφιλοι τουρίστες ξοδεύουν στις διακοπές τους 2 με 2,5 φορές περισσότερα χρήματα απ’ όσα ξοδεύουν οι ετεροφυλόφιλοι τουρίστες. Στην Ελλάδα το έχουν διαπιστώσει εδώ και αρκετό καιρό. Αποτέλεσμα, να μετρούν ετησίως από τον τουρισμό των ομοφυλόφιλων περίπου 1,5 δισ.
ευρώ! Ήδη, λειτουργούν 10 ταξιδιωτικά πρακτορεία με ειδικά τμήματα για διακοπές ομοφυλόφιλων ζευγαριών, που προσφέρουν πακέτα διακοπών. Έτσι λοιπόν και Κύπριοι ξενοδόχοι έκαναν το πρώτο βήμα, διαφημίζοντας στο διαδίκτυο τα ξενοδοχεία τους ως «φιλικά στους ομοφυλόφιλους». Πρόκειται για γνωστά ξενοδοχεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο. Από έρευνα στο διαδίκτυο εντοπίσαμε μάλιστα και ξενοδοχείο στη Λεμεσό το οποίο δέχεται κυρίως ομοφυλόφιλα άτομα και ένα δεύτερο, που δέχεται μόνο άντρες ομοφυλόφιλους. Εντοπίσαμε επίσης και επιχειρηματίες, που διαθέτουν επαύλεις στη Λεμεσό και διαφημίζουν στο διαδίκτυο διάφορες προσφορές για ομοφυλόφιλα ζευγάρια, από €85 την ημέρα το δωμάτιο, με πρόγευμα. Σε διαφήμιση της Κύπρου, ως ταξιδιωτικός προορισμός για ομοφυλόφιλους προβαίνει και συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο:
Η «GayCyprusΟnline» από την οποία ο οποιοσδήποτε ομοφυλόφιλος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την Κύπρο, που τον αφορούν.
Αυτό όμως που προσπαθούν να κάνουν Κύπριοι επιχειρηματίες και ξενοδόχοι επενδύοντας σιγά - σιγά και στον «ροζ» τουρισμό, στο ψευδοκράτος έχει γίνει προ πολλού. Μάλιστα σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, το ψευδοκράτος διαφημίζεται ως προορισμός για ομοφυλόφιλους, δημοσιεύοντας μάλιστα και γκέι ταξιδιωτικό οδηγό. Στην ιστοσελίδα «Τurkeygay.net» υπάρχει ξεχωριστή παραπομπή για τη «Βόρεια Κύπρο» όπου παρατίθεται ένας κατάλογος από εστιατόρια και νυκτερινά κέντρα, κυρίως στην κατεχόμενη Κερύνεια, τα οποία προορίζονται για ομοφυλόφιλα ζευγάρια ή είναι φιλικά προς αυτούς. Μάλιστα στον εν λόγω ταξιδιωτικό οδηγό κατονομάζονται και παραλίες στην κατεχόμενη Σαλαμίνα και Αμμόχωστο, όπου χρησιμοποιούνται από ομοφυλόφιλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομοφυλόφιλοι στα κατεχόμενα, προχώρησαν στη σύσταση ομάδας (Ιnitiative ΑgainstΗomophobia) με σκοπό να αρθούν οι διακρίσεις σε βάρος τους. Η ομάδα διατηρεί ιστοσελίδα και στα αγγλικά, ώστε να κάνει γνωστό παγκοσμίως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

(Φιλελεύθερος, 19/03/2009)

Σαρδόνιο χαμόγελο, αφού έστω και για τις... μπακκίρες κάτι αλλάζει και στην Κύπρο.

ΥΓ: Μα το θέμα να είναι πρωτοσέλιδο στο Φιλελεύθερο; Κι ούτε ένα σχόλιο από τον Ττόμη; Λες ν' ανήκει στην Αρχιεπισκοπή κανένα από τα gay-friendly ξενοδοχεία;

ΥΓ2: Μπακκίρα είναι παλιό κυπριακό νόμισμα. Προέρχεται από την τουρκική λέξη bakir που σημαίνει χαλκός, χάλκινο νόμισμα.

12 σχόλια:

  1. Ναι φίλε μου οι Κύπριοι γινόμαστε "προοδευτικοί" μόνο μπροστά στο χρήμα κακά τα ψέματα. Αν υπήρχε η άποψη ότι είναι φτηνός τουρισμός οι γκει θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες να τους διώξουν αμέσως.

    Αυτή δεν είναι πρόοδος όπως το βλέπω εγω. Δεν ξέρω μπορεί να είμαι και απόλυτη. Αλλά για μένα θα ήταν πρόοδος αν αποδέχονταν αβίαστα οι Κύπριοι γονιοί τις σεξουαλικές προτιμήσεις των παιδιών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το είδα και εγώ στο Φιλελεύθερο και μειδίασα πρωί πρώι. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειθώ που την έχει το άτιμο το συνάλλαγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dorothea, έχεις δίκαιο ότι δεν πρόκειται για γνήσιο προοδευτισμό. Γι αυτό χρησιμοποιήσα τη φράση "σαρδόνιο χαμόγελο". Συμφωνώ ότι γίνεται κατόπιν "οικονομικού βιασμού" (κι όχι αβίαστα όπως θα ήταν η αληθινή πρόοδος). Παρόλα αυτά, όπως έγραψα και στη περίπτωση της παρουσιάστριας με το ένα χέρι, όσο ερχόμαστε (έστω κι από αυτές τις συνθήκες) σε επαφή με φαινόμενα που μέχρι πρόσφατα απορρίπταμε τότε εξοικιωνόμαστε. Αυτό είναι θετικό, χωρίς να παραγνωρίζω ότι όντως αν αρχίσει ο gay τουρισμός να γίνεται φτηνός, τότε θα πάρουν τους gay με τις πέτρες.

    Σε μια απόπειρα αυτοκριτικής λέω ότι αφού αρκετοί Κύπριοι gay επιλέγουμε ένα ιδιότυπο αυτοεξορισμό αντί να δίνουμε κοινωνικές μάχες, τότε η πρόοδος δεν μπορεί να έρθει άμεσα, αλλά αργά και μέσα από μικρά βήματα όπως αυτό που περιγράφει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασυγχώρητη, ευχαριστώ για το σχόλιο. Πάντως μετά την είδηση από τη Σερβία, τώρα αυτό... αρχίζω να πιστεύω ότι ήταν μια good-gay-news week. χαχαχα

    Lalu, πιο πειστικό επιχείρημα από το χρήμα δεν υπάρχει. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το κεφάλαιο δεν είχε πατρίδα. Τώρα μαθαίνουμε ότι το κεφάλαιο δεν έχει ούτε συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό. :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι συμφωνώ ότι δεν μπορείς να τρέξεις πριν μάθεις να περπατάς. Έχεις δίκιο. Ίσως να βιάζομαι να πάψει αυτή η κοινωνία να είναι τόσο υποκριτική.

    Τώρα γιατί επιλέγουν οι gay στην Κύπρο αυτοεξορία; Χρειάζεται αυτός ο τόπος τις κοινωνικές μάχες. Αλλά ξέρω πάλι βιάζομαι. Γι' αυτό δε με χωρά τούτος ο τόπος μάλλον. Γιατί δεν μπορώ να περιμένω δύο-τρεις ζωές ακόμα.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. www.arelis.gr
    περιεχει ερωτονομικον με τις πιο προκλητικες
    γκει ιστοριες
    ακαταλληλο για ηλικιες κατω των 18 ετων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρχίζω να διαπιστώνω ότι τον Σκρουτζ κακώς τον έκαναν Σκωτσέζο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ... το χρήμα, ουδείς!
    Έστω κι έτσι, είναι κάποια πρόοδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάλι καλά...

    Γιατί στην Ελλάδα κάποιοι πλούτισαν από τον γκέι τουρισμό (ή και τα γκέι μπαρ) και αφού έκαναν περιουσία θυμήθηκαν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι του "επιπέδου" τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @SK
    καλώς τον! Όπως είπα και πιο πάνω είναι ένα είδος προόδου :-)

    @
    GSH
    ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ ήταν η εκπομπή του Βασιλόπουλου "Μηχανή του Χρόνου" που εξηγεί πως η οικονομική κατάσταση μετά το τέλος του ΒΠΠ οδήγησε στη δημιουργία του τουρισμού των γυμνιστών και των γκέι στη Μύκονο. Εξηγεί πως ακόμα κι ο Μητροπολίτης της περιοχής για ν' αντιμετωπιστεί η φτώχια των κατοίκων δεν αντέδρασε στο γυμνισμό, λέγοντας "όλοι μας γυμνοί γεννηθήκαμε". Στην Υδρα που πήγε να δημιουργηθεί η ίδια κατάσταση, λόγω της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων που ήταν σαφώς καλύτερη υπήρξε έντονη αντίδραση κι από τις τοπικές αρχές κι από την τοπική εκκλησία...

    Αυτά τα λέω για να προσθέσω σ' αυτά που λες για την υποκρισία όσων έκαναν χρήματα από αυτό το είδος του τουρισμού. Ας μην προτρέχουμε, ίσως στο γύρισμα της οικονομίας ο γκέι τουρισμός να μην είναι αναγκαίος πλέον, να μην είναι τόσο αποδεκτός και να είναι κατωτερου επιπέδου και στην Κύπρο. Είναι μια θετική εξέλιξη αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε, να κτίσουμε πάνω σ' αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. λολ, ας είναι τζαι έτσι, αφού κάτι άλλο δεν γίνετε! τωρά με τα gay bars δεν έχουν πρόβλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή