"Η παρέλαση των ομοφυλοφίλων, γνωστή ως Gay Pride, στο Βελιγράδι θα γίνει φέτος με τη στήριξη του Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Β92 του Βελιγραδίου ένας από τους γενικούς γραμματείς του συγκεκριμένου υπουργείου, ο Μάρκο Κάρατζιτς".
Μου προκάλεσε θετική εντύπωση κι έκπληξη η είδηση που μεταφέρει το ΑΠΕ. Λίγο ο Βαλκανικός χαρακτήρας της χώρας, λίγο η προτεραιότητα σε άλλα κοινωνικά προβλήματα και λίγο ο ρόλος της εκκλησίας σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει ακόμη τα προβλήματα που της δημιούργησαν οι συνεχείς πόλεμοι από το 1990 και μετά πίστευα ότι θα λειτουργούσαν ανασταλτικά στην προσπάθεια διοργάνωσης του Gay Pride στο Βελιγράδι.
Ίσως λειτούργησε θετικά η προσπάθεια προσέγγισης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το θεωρώ δεδομένο, κι ούτε το αποκλείω. Δεν έχει τόση σημασία, όσο οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η Σερβική κυβέρνηση.
Οι κυβερνώντες επιμένουν ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα η συγκέντρωση των ομοφυλοφίλων, αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η δήλωση - παραδοχή ότι "η παρέλαση Gay Pride στόχο έχει να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού στην καθημερινότητά τους. Η παρέλαση δεν μπορεί να απαγορευτεί επειδή απλά κάποιοι χούλιγκαν ή άνθρωποι της βίας βρίσκονται στην απέναντι "όχθη".
ΥΓ: Ευχαριστώ την Πράσινη Νεράιδα για την πρόσκληση. Θ' ανταποκριθώ άμεσα
"Γιαγιά, είμαι Non-Binary" - Ερασιτεχνικό Ντοκιμαντέρ
Πριν από 4 εβδομάδες
Βήμα, βήμα. Και κάθε βήμα και καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για μια χώρα όπως τη Σερβία :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήXαίρομαι που αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Σερβίας δήλωσε ότι θα παρέχει την προστασία της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί την προηγούμενη φορά που το επιχείρησαν τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ άσχημα...
http://gayrightsgreece.blogspot.com/2006/09/blog-post_09.html
GSH, γι αυτό είναι μεγάλο βήμα προόδου για τη Σερβία. Διάβασα το κείμενο σου και πιστεύω ότι είναι ακόμη ένας λόγος ν' αναδεικνύουμε τέτοια θετικά βήματα. Καταδεικνύουμε ότι η αλλαγή κι αποδοχή είναι δυνατή κόντρα στη μιζέρια και την απαισιοδοξία του αποκλεισμού. :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα και κάτι καλό! Μπράβο τους. Συνηθίσαμε στη μιζέρια των καθημερινών εφημερίδων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλη η πολιτική αυτή θέση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ πως είναι μια ευκαιρία για την κοινωνία να προβληματιστεί για τα θέματα που αφορούν τα ομοφυλοφιλικά άτομα και να αρχίσει να δέχεται πως έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες με όλες τις άλλες κοινωνικές όμαδες.
Καμιά φορά, όμως, μια συγκεκριμένη σεξουαλική συμπεριφορά δε πρέπει να είναι η σημαία διεκδίκησης δικαιωμάτων...
Δηλαδή, είναι αυτονόητο για μένα το δικαιώμα οποιουδήποτε να έχει μια οποιαδήποτε σεξουαλική συμπεριφορά με άλλο άτομο ιδίου ή διαφορετικού φύλου. Δεν πρέπει όμως αυτή η συμπεριφορά να είναι η μοναδική βάση αγώνων.
Το τι δικαιούται ή οχι ο καθένας, δεν πρέπει να στηρίζεται στο "είσαι straight ή είσαι gay" θεώρημα...!
Πρέπει να στηρίζεται σε κριτήρια που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ασυγχώρητη, είναι καλό, ειδικά όταν έρχεται ως έκπληξη, αφού όπως λέει κι ο GSH μέχρι πολύ πρόσφατα τα πραγματα ήταν πολύ άσχημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνο, σωστά τα λες μόνο που αυτά θα ισχύουν σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Ετσι δεν θα χρειάζονται ούτε ποσοστώσεις για τις γυναίκες στις εκλογές, ούτε ειδικές αναφορές σε ειδικά δικαιώματα (βλέπε και για ειδικές ομάδες, πχ ανάπηρους όχι μόνο για ομοφυλόφιλους).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κινήματα διεκδίκησης κάθε φορά έχουν ένα σημείο αναφοράς. Στα gay prides (για τα οποία δεν έχω και την καλύτερη εικόνα γιατί θεωρώ ότι προωθούν σε μεγάλο βαθμό το στερεότυπο της "ροζ καρικατούρας", αλλά σημειώνω με ενδιαφέρον την επιτυχία τους να φωνάξουν "είμαστε εδώ") το σημείο αναφοράς είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός.
Το ίδιο ισχύει σε κάθε διεκδικήση. πχ Οι Ελληνοκύπριοι δεν διεκδικούν την απαλλαγή από την 'κατοχή' και δεν διαμαρτύρονται για τη κατάσταση των Βερβέρων της Βόρειας Αφρικής. Εχουν, όμως, άποψη και διεκδικούν την απαλλαγή της δικής τους κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα.
Επίσης η συμμετοχή στον gay ακριβισμό δεν αποκλείει και τη συμμετοχή σε άλλες κινήσεις ακτιβισμού.
Συμφωνώ με το πνεύμα όμως αυτών που γράφεις. Είναι γι αυτό που θεωρώ ότι η αποδοχή του διαφορετικού και η ανεκτικότητα δεν πρέπει ν' αφορά μόνο το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά όλες τις περιπτώσεις κοινωνικών αποκλεισμένων ομάδων. Θεωρώ αδιανόητο από τη μια να διεκδικείς για λογιαριασμό σου την αντεκτικότητα και την αποδοχή και την ίδια ώρα εσύ να απορρίπτεις μια άλλη διαφορετικότητα. Είναι τότε θέμα εγωιστικό κι όχι ζήτημα του Ανθρώπου γενικά όπως λες κι εσύ
Γι αυτό στο blog αυτό ένιωσα την ανάγκη να γράψω τις απόψεις μου και για το θέμα της μετανάστευσης - ρατσισμού και για το ζήτημα της παρουσιάστριας με το ένα χέρι.