10 Μαΐ 2009

Απόψεις κι απαντήσεις της ντουλάπας

"* Η εφημερίδα "Πολίτης" δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για το άρθρο του Παναγιώτη Καπαρή της προπερασμένης Κυριακής στο οποίο καταγράφηκαν απόψεις οι οποίες παρουσίαζαν την ομοφυλοφιλία "ως ασθένεια". Θέλουμε επ' αυτού να διευκρινίσουμε ότι οι απόψεις των συνεργατών μας είναι σεβαστές, ωστόσο δεν εκφράζουν κατ' ανάγκη και τις θέσεις μας οι οποίες εκφράζονται με σαφήνεια από τη στήλη "άποψη" της εφημερίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση ο "Πολίτης" δημοσιοποίησε μέχρι στιγμής δύο άρθρα επικριτικά για τις απόψεις του κ. Καπαρή, τα οποία αντιμετωπίζει επίσης με τον ίδιο σεβασμό."

Από τη στήλη "Θου Κύριε", Πολίτης 10/05/2009

Όπως άφησε σε μήνυμα του ο Aceras Anthropophorum, το δεύτερο κείμενο είναι του Νικόλα Δευτερά. Δημοσιεύτηκε τόσο στην εφημερίδα (και μάλιστα ήταν χρονολογικά η πρώτη απάντηση) και μετά στο blog "Πίσω από τη μάσκα τίποτα"

Το δικό μου ερώτημα είναι κατά πόσο η θέση ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια που γιατρεύεται είναι ζήτημα... "άποψης". Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που είχα την εντύπωση πως κατέρριψαν αυτό το μύθο. Ας είναι. Ακόμα κι αυτή η αναφορά στη σημερινή έκδοση του Πολίτη είναι σημαντική αφού διατηρεί το δημόσιο διάλογο γι αυτό το θέμα ανοικτό. Αυτό είναι κέρδος, σε μια κοινωνία η οποία επιλέγει/ επιλέγουμε να κρύβει/ κρύβουμε την ομοφυλοφιλία μέσα στη ντουλάπα.

Επειδή υπήρξαν κάποια ανώνυμα σχόλια που ήταν ερειστικά και στα οποία επί της ουσίας δεν απάντησα κι ούτε θα απαντήσω, επιθυμώ να εξηγήσω γιατί δεν απαντώ.

Πολύ συνοπτικά η απάντηση μου είναι ότι δεν βρίσκω το νόημα. Δεν έχω εκχωρήσει σε κανένα άτομο το δικαίωμα να με προσδιορίζει ως ανώμαλο ή όχι ή ν' αποφασίζει για την προσωπική μου ζωή. Ετσι δεν κατανοώ ποιος θα ήταν ο λόγος να μπω σε συζήτηση μαζί του(ς). Θα είχε νόημα μόνο αν εκπροσωπούσε κάποιο φορέα (πχ το κράτος) το οποίο είχε ουσιαστική συμμετοχή στη ρύθμιση των κανόνων λειτουργίας της κοινωνίας μέσα από τους νόμους.

Η μόνη διαφορετική περίπτωση που θα έβρισκα νόημα θα ήταν αν εντόπιζα μια περίπτωση ενός ενδιαφέροντα διαλόγου που θα μπορούσε να διευρύνει το πεδίο του δημόσιου διαλόγου ή και να επηρεάσει τον ίδιο το δημόσιο διάλογο σε θέματα ανεκτικότητας κι ισότητας. Η' έστω να έβρισκα γόνιμο να δοκιμάσω και την "αλήθεια" των δικών μου απόψεων μέσα από διαφορετική επιχειρηματολογίας.

Είναι προφανές ότι καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν συναντήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να χάνω χρόνο και φαιά ουσία για ν' απαντήσω σε τέτοιου ύφους μηνύματα. Η αδιαφορία είναι η καλύτερη απάντηση, ειδικά αφού αισθάνομαι ότι έτσι δεν νομιμοποιώ τέτοιες συμπεριφορές ως μέρος ενός αποδεκτού τρόπου διαλογού.

Αυτά τα καταγράφω μόνο προς σεβασμό όσων επισκέπτονται το blog, αφήνουν μηνύματα και ίσως να έχουν την απορία γιατί δεν απαντώ. Δεν είναι από βλακεία κι έλλειψη επιχειρημάτων (χωρίς να θεωρώ σε καμία περίπτωση τις απόψεις μου την απόλυτη αλήθεια), ούτε λόγω αγένειας προς όσους αφήνουν μηνύματα με τα οποία δεν συμφωνώ. Είναι αποκλειστικά για τους λόγους που ήδη εξήγησα.

Καλή βδομάδα σε όλους

ΥΓ: Απορία που μου γεννήθηκε αφού έγραψα την ανάρτηση, είναι κατά πόσο ο επιστολογράφος/ συνεργάτης επιλέγει και τον τίτλο του κειμένου (Πούστηδες και παλικάρια δεν γίνονται μαλλιά κουβάρια)! Διότι έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του. Με ποιο σκεπτικό η εφημερίδα δημοσίευσε αυτό το τίτλο, ιδιαίτερα από τα ελάχιστα που γνωρίζω, τους τίτλους δεν τους επιλέγουν οι συνεργάτες αλλά μόνιμοι γραφιάδες... κεντρικά στα γραφεία της εφημερίδας....

8 σχόλια:

  1. Ποσο μακακες μπορει να ειναι αυτοι???Δεν το αντεχω πραγματικα...
    Δεν μπορω να με αποκαλουν αρρωστο...
    Δεν μπορω να με λενε οτι εχω καποια ασθενεια...
    Ειμαι 17χρονων και ολα αυτα απλα με πληγωνουν συνεχως, ολοι αυτοι οι ανιδεοι ας σκευτουν οτι υπαρχουν και αλλα παιδια στην ηλικια και οτι με αυτα τα λογια το μονο που καταφερνουν ειναι να μας μειωνουν το ηθικο την ψυχολογια τα παντα...
    Καληνυχτα και φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις δίκιο με την επιλογή σου να μην απαντάς σε αυτά τα μηδενιστικά σχόλια που μοναδικό σκοπό έχουν να δημιουργήσουν φασαρία. όπως λες δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στο διάλογο.
    όσο για το τίτλο στην εφημερίδα, νομίζω ότι επιλέχθηκε με σκοπό να προκαλέσει. κάτι που προφανώς πέτυχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε καταλαβαίνω που δεν απαντάς αλλα εγώ δε μπορώ - βουρλίζομαι. Βουρλίζομαι όταν ακούω ανθρώπους να κρίνουν και να κατακρίνουν ο,τι διαφέρει από τα δικά τους γούστα, μετρα, σταθμά και πεποιθήσεις. Βουρλίζομαι όταν ακούω ανθρώπους να μιλάνε για την ομοφυλοφιλία σαν αρρώστια όταν είναι ένα δεδομένο της ανθρώπινης ζωής εξαρχής κόσμου. Βουρλίζομαι με τους ερειστικούς που δεν έχουν να πουν τίποτα ουσιαστικό αλλα ανοίγουν το στόμα τους για να προσβάλλουν και να πληγώσουν. Και βουρλίζομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που απορρίπτουν εν λευκώ ολόκληρες ζωές γεμάτες αξιοπρέπεια, ουσία και αγάπη. Γιατί στην τελική περί αυτού πρόκειται. Απορρίπτουν την αγάπη που δεν τους αφορά.
    Χτίζονται κοινωνίες έτσι ρε παιδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Salonika3
    Καληνύκτα και σε σένα

    @Dorothea
    Συμφωνώ ότι επιλέχθηκε για να προκαλέσει, αλλά δεν γίνεται εκ των υστέρων η εφημερίδα να αποστασιοποιείται όπως τον Αρτεμάκη... "εγώ εν τζιαι..."

    @Lalù
    "Απορρίπτουν την αγάπη που δεν τους αφορά".
    Το επαναλαμβάνω χωρίς άλλο σχόλιο. Είναι όλη η αλήθεια σε εφτά λέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρας το κακο. Παρολο που πρεπει να σεβουμαστε την ελευθερια του λογου για ουλλους, τουτα τα αρθρα προαγουν την μισαλλοδοξια τζιαι πρεπει να απορριφτουν. Ο αρθρογραφος φαντασιωνει ιντα που καμνουν στα λουτρα της Κωνσταντινουπολης.... να του πω εγιω...ετω βαλλει ο ενας την πουλλου του μες στο πισινο του αλλου... τζεινος ιντα ζορι τραβα? Ειλικρινα εν ημπορω να καταλαβω γιατι καποιοι χτιτζιαζουν με το ιντα που καμνει ο καθενας εσσω του. Πιο εν το πιο αρωστημενο? Δκυο αδρωποι που γ....νται οξα καποιος που καθετε εσσω του τζιαι γραφει αρθρα διοτι δκυο αδρωποι γ...νται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Πιο εν το πιο αρωστημενο? Δκυο αδρωποι που γ....νται οξα καποιος που καθετε εσσω του τζιαι γραφει αρθρα διοτι δκυο αδρωποι γ...νται?"

    Πολύ σωστός, ειδικά όταν αντικαταστήσεις το γαμήσι με την αγάπη γιατί δεν είναι όλα θέμα σεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τι η σιωπή τόσες εβδομάδες? Μας έλειψες. ’Aντε πάλι στο γράψιμο - αλλα πρώτα περνα από το blog μου να παραλαβής το βραβείο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή