Σημείο εκκίνησης για τη στάση του ορθολογικού ψηφοφόρου είναι πως συμμετέχει στις εκλογές γιατί πιστεύει ότι μπορεί με τη ψήφο του να καθορίσει, στο μερίδιο που του αναλογεί, το αποτέλεσμα.
Στις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όμως, τα δεδομένα παραπέμπουν περισσότερο σε "μη ορθολογικές" προσεγγίσεις. Ενώ σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα μας καθορίζεται από νόμους και κανονισμούς που υιοθετούνται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, οι πολίτες αποδίδουν λιγότερη σημασία σ' αυτές. Αντίθετα τις θεωρούν πιο χαλαρές και δευτερεύουσες, ανεβάζοντας τα ποσοστά αποχής πολύ υψηλότερα από την περίπτωση των εθνικών και προεδρικών εκλογών.
Ωστόσο, πρέπει ν' αναγνωρίσουμε το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών στη διεύρυνση των ελευθεριών του ατόμου και την προστασία της ανοχής προς τη διαφορετικότητα και τη πολυσυλλεκτικότητα μέσα στις εθνικές κοινωνίες.
Την ίδια ώρα που στα εθνικά κοινοβούλια η συζήτηση για θέματα ομοφυλοφιλίας είναι ανύπαρκτη (Κύπρος) ή ακούγονται τάσεις κι απόψεις πως οποιαδήποτε συζήτηση αυτού του είδους είναι μόδα και παρομοιάζεται με το διάλογο για τη προστασία των δικαιωμάτων των ζώων!!! (Ελλάδα), στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατατίθενται ψηφίσματα για προστασία της ισότητας των πολιτών της ΕΕ και το ευρωπαϊκό σύνταγμα περιείχε αναφορές στη μη διάκριση των ατόμων λόγω του σεξουαλικού/ γενετήσιου προσανατολισμού τους!
Γι αυτούς τους λόγους, παρά τις όποιες αδυναμίες, ατέλειες και προβλήματα υπάρχουν στο γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών θεωρώ ότι οι ευρωεκλογές μας αφορούν και μάλιστα πολύ περισσότερο από τις εθνικές εκλογές, ειδικά όσοι πιστεύουν ότι έχουν ανάγκη προστασίας από κάθε είδους διακρίσεις.
Υποψήφιοι υπέρ/κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων
Ψάχνοντας στα προφίλ των υποψηφίων βουλευτών του 2006 από τον "Πολίτη" βρήκα δύο μόνο (πολλοί δεν είχαν απαντήσει στο ερωτηματολόγιο της εφημερίδας ενώ άλλοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές δεν ήταν υποψήφιοι βουλευτές τότε) απαντήσεις υποψηφίων Ευρωβουλευτών στο ερώτημα κατά πόσο οι ερωτώμενοι είναι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων.
Καταρχήν η ίδια η ερώτηση μπορεί να θεωρηθεί προβληματική. Άλλο ο γάμος κι άλλο η νομική κατοχύρωση, με το σύμφωνο συμβίωσης, μιας σχέσης ατόμων του ίδιου φύλου για λόγους ισότητας των δικαιωμάτων έναντι του κράτους. Ωστόσο σε καμία απάντηση δεν υπήρξε η ανάγκη για να δοθεί διευκρίνηση, οπότε πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές η ίδια απάντηση θα δινόταν είτε γινόταν αναφορά σε γάμο είτε σε σύμφωνο συμβίωσης.
Οι απαντήσεις αφορούν δύο γυναίκες. Η Ελένη Θεοχάρους που φλερτάρει με τα συντηρητικότερα στοιχεία της Κυπριακής κοινωνίας (εκκλησία, σύνδεσμοι αγωνιστών, εθνικόφρονα σωματεία) απάντησε βεβαίως ότι διαφωνεί. "Είμαι κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων." Ούτε πως, ούτε γιατί λέει. Δικαίωμα της αλλά είναι λογικό να διερωτάται κάποιος πως μπορεί ένα άτομο που παρουσιάζεται ως αλτρουίστρια με συμμετοχή σε αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εμπόλεμες ζώνες να διαχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το γενετήσιο προσανατολισμό τους...
Η Κατερίνα Φλουρέντζου Μελισσηνού δεν έχει καν το σθένος ν' απαντήσει είτε θετικά είτε αρνητικά. Με μεσοβέζικη απάντηση λέει "Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να διαθέτει το σώμα του όπως ο ίδιος θέλει. Όμως η κυπριακή κοινωνία δεν είναι έτοιμη για νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων." Τώρα να πιστέψουμε ότι διαφωνεί αλλά το θεωρεί politically incorrect και προτιμά να επιρρίψει την ευθύνη στην κοινωνία γενικά κι αόριστα ή ότι συμφωνεί αλλά δεν έχει τη τόλμη να το παραδεκτεί και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες; Ότι και να συμβαίνει δεν μου άρεσε η στάση της, αφού δείχνει ατολμία και φοβία να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Υπάρχει και... τρίτη απάντηση, αλλά μέσω συζύγου! Η Ρούλλα Μαυρονικόλα (ΕΔΕΚ) είχε απαντήσει: "Δεν έχω ταμπού. Εξάλλου δεν μου το επιτρέπει ούτε η σοσιαλιστική μου ιδεολογία. Είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων." Τώρα αν συμφωνεί ο Κούλλης δεν μπορώ να το ξέρω...
"Γιαγιά, είμαι Non-Binary" - Ερασιτεχνικό Ντοκιμαντέρ
Πριν από 4 εβδομάδες
pote 8a einai etoimoi kapoioi gia na dextoun merika autonoita de boro na katalavo...kali evdomada!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου πολιτικά δεν πολυκαταλάβω. Το πολιτικό κόστος όμως νομίζω παίζει μεγάλο ρόλο, για τα άτομα που ίσως να είναι πιο ανεχτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ ότι είναι λάθος να μη συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές ενώ οι αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου μας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα πολύ συχνότερα απ’ότι αντιλαμβανόμαστε προφανώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα για τις απαντήσεις των δικών μας υποψηφίων.. δεν μου φαίνονται να απομακρύνονται από το πρότυπο των γενικών και αόριστων απαντήσεων των πολιτικών, που τοποθετούνται συχνά με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χάσουν ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά ψήφους. Για μένα η απάντηση της Θεοχάρους για αυτό το λόγο είναι πιο έντιμη.
@Leviathan
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καθένας μας έχει ένα μικρό όπλο, τη ψήφο, για να πιέσει καταστάσεις ώστε τα αυτονόητα να γίνουν αποδεκτά
Καλή βδομάδα...
@apparos
Γιατί το πολιτικό κόστος να μην λειτουργεί κι αντίστροφα; Δηλαδή να δημιουργείται πρόβλημα σε όσους δεν είναι ανεκτικοί;
@Dorothea
Όντως είναι πιο έντιμη η θέση της γιατί είναι ξεκάθαρη αλλά και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να είναι αλτρουίστρια και ταυτόχρονα να κάνει διακρίσεις. Στο δικό μου μυαλό αν αγαπάς τον Ανθρωπο τότε δεν θα πρέπει να σε απασχολεί πως ο ίδιος ορίζει την ευτυχία του.
@ Coulourful mind και λοιπούς αναγνώστες. Μπορεί να μην έχει σχέση άμεσα με το θέμα αλλά τουλάχιστον στηρίζει την άποψη μου ότι η μπλογκόσφαιρα είναι ένα από τα πιο προχωρημένα κομμάτια της κοινωνίας μας. Αυτές είναι οι απαντήσεις που έδωσαν σε σχετική ερώτηση στο μπλογκ μου 161 διαφορετικοί αναγνώστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ερώτηση ήταν: Τι νομίζετε για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των γκέυ ζευγαριών;
Απάντησαν:
Συμφωνώ 67 - 42%
Με αφήνει αδιάφορο 42 - 26%
Το υποστηρίζω φανατικά 25 - 16%
Διαφωνώ 16 - 10%
Οι γκέυ είναι καταραμένοι 11 - 7%
Ίσως θα μπορουσαμε να στείλουμε ένα ερωτηματολόγιο μέσω e-mail σε όλους τους βουλευτές μας να δούμε πόσοι θα απαντήσουν και τι :)
Δες και εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ILGA-Europe ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2009
http://gaynewsingreek.blogspot.com/2009/05/ilga-europe-2009.html
oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν την κοινωνία, ενίοτε δε ένα κακό κομμάτι της.Δεν είναι τόσο περίεργο που δε τους βρίσκεις ένα βήμα μπροστά. Άσε που και ορισμένοι που συμφωνούν, δεν το κάνουν πάντα με αγαθές προθέσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποκρισία και άγιος ο θεός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί μπορεί η κοινωνία να 'μην είναι έτοιμη' αλλα ο γάμος είναι μεταξύ δυο ατόμων που είναι έτοιμα άρα η κοινωνία μπορεί να πάει να κουρεύεται και οι πολιτικοί, αν είχαν κότσια, θα μπορούσαν να κάνουν το σωστό χωρίς να το κάνουν θέμα στην προεκλογική καμπανια τους, απλά περνώντας την κατάλληλη νομοθεσία ως μέρος της δουλειάς τους.
Ο γάμος των ομοφυλοφιλων αφορά τους ομοφυλόφιλους που θέλουν να παντρευτούν. Η άποψη του κάθε ξέμπαρκου είναι σεβαστή μεν, άσχετη δε. Με συγχύζει η υποκρισία των πολιτικών που ξαφνικά θυμούνται τις δημοκρατικές τους ευθύνες απλά για να αποφύγουν να πάρουν θέση πάνω σε κάτι ουσιαστικό μεν, μη προσοδοφόρο για τους ιδιους δε.
@Lexi_penitas
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είχε ενδιαφέρον να γίνει ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο, και να είναι πιο διευρυμένο σε θέματα ανεκτικότητας και γενικά πολιτισμικού φιλελευθερισμού. Δεν είναι μόνο το θέμα του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης των ομοφυλοφίλων αλλά και διάφορα άλλα που έχουν να κάνουν με την ουσία της καθημερινότητας μας και τα ατομικά μας δικαιώματα.
@erva_cidreira
Τελικά η Ρούλλα δεν έπεισε ούτε τον Κούλλη. χιχιχιχι. Καταθληπτικός ο απολογισμός. Το απόλυτο ΜΗΔΕΝ για την Κύπρο.
@Thanos
Σίγουρα δεν είναι περίεργο αλλά από την άλλη οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως ηγέτες του λαού και συνεπώς θα έπρεπε να ήταν μπροστά και να είχαν άλλα κριτήρια για τις επιλογές και τη δράση του από αυτά που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες. Στο τέλος της ημέρας οι πολίτες σε ατομικό επίπεδο δεν κουβαλούν τις ευθύνες που φέρουν οι βουλευτές. Τεσπα, δεν με ενδιαφέρουν τα κίνητρα, φτάνει να υπάρχει θετική στάση απέναντι στα αιτήματα για μη διακρίσεις.
@Lalu
Ο κάθε ξέμπαρκος είναι και ψηφοφόρος όμως! Γι αυτό επιμένω ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή στις εκλογές και μάλιστα εάν είναι δυνατό να το καταστήσουμε σαφές ότι ένα από τα κριτήρια της συμμετοχής μας είναι η αγωνία μας για ισότητα των δικαιωμάτων μας σε θέματα οικογενειακού δικαίου, φορολογίας κτλ.
Δυστυχώς από ό,τι φαινεται μέχρι στιγμής λόγω της μεγάλης αποχής στις εκλογές πανευρωπαϊκά υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι πιο ακραίοι σχηματισμοί στο ευρωκοινοβούλιο. Και για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος όπου η πρόοδος στα λοάδ δικαιώματα μέχρι στιγμής περνάει μόνο μέσα από το ευρωκοινοβούλιο κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή...
ΑπάντησηΔιαγραφή