13 Μαρ 2009

"Συγχωρέστε με είμαι κορίτσι"

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ξεκίνησε επίσημη εκστρατεία με το τίτλο "Συγχωρέστε με είμαι κορίτσι" μέσα από σειρά εργαστηρίων, διαλέξεων και τηλεοπτικών προγραμμάτων!!!

Η εκστρατεία στοχοποιεί την "παραβατική συμπεριφορά" των κοριτσιών που επιδεικνύουν "αρρενωπή συμπεριφορά" και βεβαίως αναφέρεται στις νεαρές γυναίκες που είναι (ή πιστεύεται ότι είναι) ομοφυλόφιλές.

Γυναίκα κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνη της εκστρατείας δήλωσε, όπως γράφει το BBC, ότι το φαινόμενο προκαλείται πιθανόν από την άνιση θέση της γυναίκας και το περιορισμό των σχέσεων ανδρών και γυναικών σε διάφορες εκδηλώσεις της καθημερινής κοινωνικής πραγματικότητας των Εμιράτων.

Αυτά τα δεδομένα ισχύουν λιγότερο για το Εμιράτο του Ντουμπάι όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανεκτικότητα σε αντίθεση με το πολύ πιο συντηρητικό Άμπου Ντάμπι ή τα άλλα, μικρότερα και βεβαίως συντηρητικά, εμιράτα της Ενωσης.

Ακόμη κι έτσι, είναι ενδιαφέρον και ιντριγκαδόρικο το ερώτημα που παράγει η κρατική προπαγάνδα και θα πρέπει να ταλαιπωρήσει την Αραβική κοινωνία των Εμιράτων: περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες για να νιώσουν ασφαλείς σε μια κοινωνία ισότητας κι αλληλοσεβασμού ή... γυναικεία ομοφυλοφιλία;

Εδώ σε θέλω Εμίρη μου...

4 σχόλια:

  1. Αυτές οι κοινωνίες ήταν και είναι καταπιεστικές, ανελαστικές και συχνά απάνθρωπες. Πριν λίγες μόνο μέρες είδα φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που του έκοψαν σύριζα το χέρι γιατί έκλεβε. Άρα αυτή η εκστρατεία δεν είναι έκπληξη αλλά άλλη μια έκφανση του ρατσισμού και της απόρριψης του "διαφορετικού", αυτού που δεν ακολουθεί τις κοινωνικές νόρμες όπως καθορίζονται από το καθεστώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Dorothea,

    σίγουρα δεν είναι έκπληξη η εκστρατεία. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι το συμβάν που αναφέρεις έλαβε χώρα στα ΗΑΕ. Θα το ψάξω αν και περισσότερο μου θυμίζει πρακτικές Σαουδικής Αραβίας.

    Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο, θεωρητικός έστω, αυτοεγκλωβισμός των συντηρητικών καθεστώτων των ΗΑΕ στο δίλημμα των ελευθεριών των γυναικών ή τη γυναικεία ομοφυλοφιλία, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στο ρεπορτάζ.

    Καλό ΠΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dorothea, το περιστατικό είναι τελικά από το Ιράν. Δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία του σχολίου σου, απλώς είχα πει ότι θα το ψάξω και το κανα ;-)

    Πράσινη νεράιδα, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα ανταποκριθώ στην επόμενη ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή